forex trading logo

Segítség a Vasvárinak

Az iskolánkat adományokkal vagy az adó 1 %-ának felajánlásával a következő szervezeten keresztül is támogathatja:

Vasvári Természetismereti Turisztikai Kulturális és Sportegyesület (VTTKSE)

adószám: 18499285-1-07

számlaszám: 10918001-00000033-07250008

 

 Oklevél 2012

Oklevél 2011

Oklevél 2010

Címlap Diákélet Hagyományaink >> Diákrendezvények
Diákrendezvények

 


Bemutatkozó műsor - Szivaravató

Szalagavató

Karácsonyi műsor

Vasváris hét

Bolondballagás

Ballagás

 

 

Bemutatkozó műsor - Szivaravató

Év elején iskolánk végzős diákjai az induló osztályoknak különböző feladatokat adnak – készítsen reklámot adott termékhez, paródiát egy tévéműsorról, filmsorozatról, imitáljon videoklippeket, stb. -, melyeket az októberben rendezendő bemutatkozó műsoron előadnak, s eközben már megcsillanthatják tehetségüket. Ezen a napon már napközben találkozunk a folyosókon „törpékkel”, „cumis pólyásokkal”, vagy más módon beöltözött diákokkal, akik a végzősök kívánságainak szeretnének megfelelni, s ezzel a „szívatást” elkerülni. Délután a végzősök vetélkedő keretében különböző feladatokkal teszik próbára a „szivarokat”. A versengés végén elmaradhatatlan az eskü és a „vasváris himnusz”. Jó alkalom ez tanárnak és diáknak egyaránt az ismerkedésre.

 

Szalagavató

Meghitt és szép hagyomány iskolánkban, hogy a szalagavatók osztályonként külön-külön időpontban zajlanak. Régebben ezek február-márciusban voltak, de mióta egyre jobban megszaporodtak a továbbtanulással kapcsolatos teendők, közös megegyezéssel november-decemberre került időpontjuk. Családias környezetben az egyes osztályok egész estét betöltő műsorral lepik meg tanáraikat, szüleiket, barátaikat. A készülődés sokszor már előző év végén kezdődik, mivel a már rendszeressé vált „kosztümös” nyitótáncot sokszor hónapokig próbálják, tökéletesítik. Műsoraikban helyet kapnak az osztályok tehetséges tanulói dallal, tánccal, versekkel, hangszeres előadással, sokszor saját szerzeményeikkel színesítve a produkciót. Szinte elmaradhatatlan a tanárparódia, amely sokszor az osztály önparódiája is. A szalagavató legmeghittebb pillanata, mikor a ballagtató diákok elbúcsúztatják a végzősöket, s feltűzik ruhájukra e búcsúzást jelképező szalagot.

Karácsonyi műsor

A karácsonyi műsor december utolsó tanítási napján zajlik. A tornateremben gyülekeznek a tanulók a feldíszített karácsonyfa körül. A műsorban versek hangzanak el, a különböző nyelveket tanuló diákok különböző nemzetek karácsonyait idézik fel dalaikkal, néha a „tanári kórus” is bemutatkozik, de a műsor fénypontja természetesen a mindenkori végzős fiúk által előadott betlehemes játék. A műsort az igazgatói beszéd zárja, melyben a jókívánságok mellett helyet kap az aktuális évben, iskolánkban tanuló AFS-es külföldi diákok bemutatása is.

 

 

Vasváris hét

Tavasszal a hagyományos „vasváris hét” veszi kezdetét. Egész héten át zajlanak a programok. Az első három nap délutáni műsorait az egyes osztályok szervezik. Teaház, kávéház, csokiház, fimvetítés folyik, beszélgetések zajlanak. Ennek keretében már sok neves előadóművész látogatott el iskolánkba. Járt itt - hogy csak néhányat említsek - Bánffy György, Haumann Péter, Czine Mihály, Szopori Nagy Lajos (iskolánk volt tanára), valamint Schirilla György is megtisztelte iskolánkat. Eljöttek a Fehérvári színház színészei, volt itt Mácsai Pál, de nagyon hangulatos beszélgetés folyt Vujity Tvrutkoval is. Egy alkalommal a VIVA TV Megálló című műsora jelentkezett iskolánkból. Ezekkel összehangoltan sportversenyek zajlanak: foci-, kosár- röplabda-, és floorball bajnokság, tanár-diák futball- és kosárlabda-mérkőzés, sőt egy ízben tanár-diák jégkorongmérkőzésre is sor került a jégcsarnokban.

E hét csütörtökén az esti órákban a Művészeti Bemutatóra kerül sor. Sok tehetséges tanuló mutathatja be itt tudását. Az énekkar megnyitója után egymást követik a fellépők: az iskolai versmondó verseny első helyezettjei, szólóhangszer és énekszámok, iskolánk tanulóiból álló zenekar is bemutatkozott itt már. A műsor második részében néptánc és modern táncbemutatókat láthatunk, sőt egy-egy jól sikerült szalagavató koreográfiája is belekerül a műsorba.

A hét folyamán zajlik a „királyok” kampánya, s a választás utáni „beiktatásra”, koronázásra a pénteki diák-önkormányzati nap végén kerül sor. E napon egy osztály által szervezett vetélkedők zajlanak, melyben az egész iskola részt vesz, majd ennek végén megérkezik a „király”.Jött már fehér lovon, luxusautón, teherautón és kerékpáron is, s volt, aki remek programot is hirdetett az iskolai élet „megreformálására”.

A hét zárásaként kerül sor az Iskolabálra, melynek fő szervezője szintén egy-egy osztály. A Megyei Művelődési Központ ad otthont e rendezvénynek. A hivatalos megnyitó után a bál nyitókeringőjét az egyik végzős osztály táncosai táncolják, majd megkezdődik a mulatság. A szünetekben szépségkirálynő választás folyik, az osztályok jelöltjei közül tanárokból és diákokból álló zsűri választ, illetve tombolasorsolás zajlik, itt a szponzorok jóvoltából sok és értékes tárgy kerül kisorsolásra. Ezután éjfélig tart a mulatság.

       altalt

       

 

Bolondballagás

A bolondballagás ma már egész városi eseménnyé nőtte ki magát. A belső iskolai „bolondozás”, mely során diákjaink be-belátogattak néhány perc erejéig egy-egy osztályba, tanáraikat és iskolatársaikat felvidítani, megváltozott. Ma már a belvárosban kezdődik, ahol versenghetnek a legötletesebb csapat címért, majd ezután látogatnak be az iskolába, s a harmadik órában rájuk figyel az egész iskola. Ekkor a tanítási óra helyett az alsóbb évesek együtt szórakozhatnak a ballagókkal az iskolaudvaron.

 alt

 alt

Ballagás

A városi ballagás szervezése óta kissé átalakult ez az ünnepünk is. A ballagók reggel részt vesznek a városi központi ballagási ünnepségen, - évek óta ennek műsorát is a vasváris diákok adják -, majd a városon végigballagva érkeznek meg iskolánkba. Itt aztán hagyományosan az utolsó osztályfőnöki óra után végigballagnak a feldíszített iskolán, s az udvarra vonulva meghallgatják az igazgató úr ünnepi beszédét. Ekkor kerül sor a jutalomkönyvek átadására kiemelkedő tanulmányi, sport- és kulturális tevékenységekért, valamint iskolánk legnagyobb kitüntetésének a „Vasváriért” emlékplakettnek adományozására, mellyel a legkiemelkedőbb, az iskola hírnevét öregbítő diákok tevékenységét jutalmazza az intézmény.alt