forex trading logo

Segítség a Vasvárinak

Az iskolánkat adományokkal vagy az adó 1 %-ának felajánlásával a következő szervezeten keresztül is támogathatja:

Vasvári Természetismereti Turisztikai Kulturális és Sportegyesület (VTTKSE)

adószám: 18499285-1-07

számlaszám: 10918001-00000033-07250008

 

 Oklevél 2012

Oklevél 2011

Oklevél 2010

Címlap Közösségi szolgálat Tájékoztató diákoknak
Tájékoztató_diákoknak

Kedves középiskolás Diák!

  

Bizonyára sokat hallottál már a közösségi szolgálatról, és foglalkoztat a kérdés: Miért éppen most? Miért nekem? Mire jó ez? Tudjuk és megértjük, ha elsőre nem találod érdekesnek, fontosnak, amire most mégis vállalkoznod kell. Magad is tapasztalhatod, hogy egy gyorsan változó világban élünk, amelyben az emberek elrohannak egymás mellett, a sorsok és az értékek más dimenzióba kerülnek. Vajon jó ez így? Még az érettségi előtt állsz, vagy lassan arra készülsz, s nem véletlen ez a fogalom, ekkor, ebben az életkorban válsz felnőtté, s látod más szemmel a világot, a közvetlen környezetedet.

Az előző korosztályok egy része úgy nőhetett fel, hogy a társadalom olyan mintát adott, amelyben az önkéntesség, a másokért való felelősség, a kölcsönös megbecsülés, az akkor is „segítés”, ha nincs nagy baj, katasztrófa, nem kapott kellő figyelmet, megbecsülést és elismerést.

A közösségi szolgálattal ezen szeretnénk változtatni, olyan szemlélettel lépj a felnőtt életedbe, hogy érezd a felelősséged, képes legyél segítően tevékenykedni, a közösségért tenni. Ezeken a nemes eszméken túl Neked is közvetlen hasznodra válhat e program, hiszen lehetőséged nyílhat megismerni számos munkahelyet, tevékenységek sorát, amelyekben tapasztalatokat szerezhetsz, megtudhatod, melyek azok a területek, ahol megállod a helyed, esetleg ez által könnyebben tudsz dönteni, milyen pályát válassz. Bízunk benne, hogy a program kapcsán olyan események, tevékenységek részese leszel, melyek maradandó élményekkel gazdagítanak.

Javasoljuk, hogy a naplóra vigyázz, és rendszeresen tartsd magadnál, amikor valamilyen tevékenységet végzel. Kérünk, naprakészen vezesd, hiszen ezzel tudod majd igazolni, hogy teljesítetted a kötelező ötven órát. Minden alkalommal gondosan ügyelj, hogy igazolva legyen a teljesített időd. Arról se feledkezz meg az egyes tevékenységek végén, hogy lejegyezd, mivel foglalatoskodtál, s ennek kapcsán mit tapasztaltál, milyen élményekben volt részed, milyen gondolataid támadtak. Az sem baj, ha nem mindig pozitív dolgokat jegyzel le, ez könnyen előfordulhat bárkivel. Ekkor is írd le, mi okozta a rossz érzéseket, a problémákat. Azért fontos az „akkor és most” jegyzetelés, mert később már halványulnak az érzések, másként emlékszel, s nem biztos, hogy pontosan elevenednek meg a történtek. Miért is fontos ez? Azért, mert a koordináló tanárnak jelezni kell, ha valami probléma adódott, azt megbeszélni, hogy segíteni tudjon és megoldásra találjon. Persze az örömöd is oszd meg a tanároddal, hiszen az élmények közös átélése és megbeszélése más szintű kapcsolatot, együttműködést hozhat létre, amelyben a feltörő természetes, tiszta emberi érzésekkel közelebb kerülhetünk egymáshoz, ami a segítői attitűd kialakulásának egyik lényeges eleme.

Végezetül figyelmedbe ajánljuk Magyarország Alaptörvényének XIII. cikkelyét, mely kimondja: „A tulajdon társadalmi felelősséggel jár”. Ez a kijelentés sok más mellett megalapozza a társadalmi felelősségvállalás fogalmát, amelynek része az iskolai közösségi szolgálat. Számos felmérés azt igazolja, hogy Magyarországon a társadalmi kohézió erősítésére van szükség ahhoz, hogy mindenki számára élhető, egymást segítő társadalmi légkör alakuljon ki, amelyben szívesen segít mindenki a másikon, tudva, ha bajba kerül, rajta is segíteni fognak. Sok más mellett a közösségi szolgálat ezt is célozza.

Az 50 órát több projekt keretében, több év alatt is lehet teljesíteni. Ennek az az előnye, hogy többféle dolgot tudsz kipróbálni. Arra is van lehetőség, hogy az 50 órát egy nagy projekt révén vagy több év alatt lefutó program keretében teljesítsd. Ha jól készítitek elő, és szívvel-lélekkel végzitek a feladatokat, számotokra is nyilvánvaló lesz, hogy egy fantasztikus programnak és életre meghatározó élménynek lettetek részesei.

 

 

MIT KELL TENNED, HA TELJESÍTENI AKAROD AZ 50 ÓRÁS ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATOT?

 

1. Részt veszel az IKSZ-ről szóló érzékenyítésen.

 

2.  Kitöltöd a jelentkezési lapot, melyet aláírsz a gondviselőddel együtt.

 

3.  Ha az iskola által felajánlott szervezetnél dolgoznál, akkor ezek a teendőid:

·         az ofőnél/ IKSZ felelősnél jelentkezel a felkínált lehetőségre,

·         részt veszel a tevékenységen, melyet a tevékenységi naplódban a fogadó szervezet erre jogosult képviselője igazol,

·         a tevékenységi naplót bemutatod az osztályfőnöknek.

 

4.  Ha nem az iskola által felajánlott szervezeted választod:

·         jelzed az osztályfőnöknek, hogy hol, milyen tevékenységet kívánsz végezni,

·         az osztályfőnök egyeztet a koordinátorral, megállapodást köt a szervezettel

·         részt veszel a tevékenységen, melyet a tevékenységi naplódban a fogadó szervezet erre jogosult képviselője igazol,

·         a tevékenységi naplót bemutatod az osztályfőnöknek.

·         a tevékenységi naplóban lévő igazoláson kívül szükség van egy szöveges igazolásra a szervezettől az iskola részére (minta mellékelve).

·         A következőkre figyelj!

˗          Tanítási napokon 3 óra, összesen heti 12 óra, tanítási napokon kívül 5 óra, összesen heti 18 óra igazolható csak!

˗          Törekedjél arra, hogy a tevékenységet 3 év alatt arányosan oszd el!

˗          Lehetőség szerint próbálj ki több tevékenységet is!

˗          Ügyelj arra, hogy utólag

 

5. Partnerszervezeteinket (azokat az intézményeket, akikkel az iskolának élő szerződése van), a honlapon az IKSZ/ partnerlistánál találod meg.

6. Az aktuális lehetőségekről az osztályod IKSZ felelősétől, az IKSZ faliújságról és a kijelzőről értesülhetsz.